Christian Andersson sitter i rullstol. Han är sedan 2013 ordförande för Rådet för personer med funktionsnedsättning i Pargas. Mats Nordström som också är medlem av ”Handikapprådet” har förberett olika frågor för Christian.
Har du varit med inom politiken förut?
”Handikapprådet” är egentligen inget politiskt organ. Utan ett organ för funktionsnedsatta. Just nu sitter jag även med i bildningsnämndens svenska sektion.
Alla kommuner har en skyldighet att höra rådet i ärenden som är viktiga för personer med funktionsnedsättning. Det kan handla om till exempel planläggning, tillgänglighet eller social- och hälsovårdsärenden.
Hur tycker du situationen för personer med funktionsnedsättning i Pargas är just nu?
I det stora hela har vi en rätt bra situation i Pargas. Det är bättre än på många andra orter. För det första fungerar färdtjänsten oerhört bra i Pargas även om Coronapandemin tog bort en hel del taxin från orten. Det andra är att Pargas är en liten ort vilket gör att man får en personlig kontakt med beslutsfattarna. Det tredje är att beslutsfattarna har god förståelse för funktionsnedsattas utmaningar. Vi har sedan 1991 haft ett ”handikappråd” i Pargas, det vill säga långt före det blev lagstadgat.
Vad tycker du handikapprådet kan göra så att situationen för personer med funktionsnedsättning kan bli bättre?
Det som handikapprådet kan göra är att få en närmare kontakt med stadens beslutsfattare och påverka beslutfattningsprocessen i stan. Vi kunde nog ha en ännu aktivare roll i beslutsprocessen, för ibland glöms vi nog bort! Det kanske bästa som jag har varit med och åstadkommit är en förändring i färdtjänsten, där brukaren nu fritt kan använda 12 gånger 18 resor eller 216 resor per år. Man kan aslltså spara resor från en månad till en annan, vilket inte tidigare var möjligt då antalet resor var låst till högst 18 resor per månad.
Och vad tycker du handikapprådet kan göra för personer med intellektuella funktionsnedsättningar?
Alla handikappade behandlas likvärdigt och mycket beror nog på hur aktiva olika grupper är! För det gäller nog att trycka på hela tiden. I Pargas representerar handikapprådet till exempel 10 olika föreningar.
På vilket sätt tycker du att handikapprådet och Steg för Steg (eller FDUV) skulle kunna samarbeta?
Vi kan behandla ärenden som föreningar lyfter fram och samarbeta kring olika frågor. Vi samarbetar gärna med alla föreningar för att alla föreningar är likvärdiga.
Mats Nordström fortsätter, jag tycker att vi till exempel. kan göra något tillsammans vid internationella dagen för personer med funktionsnedsättning den 3 december.
Jo det låter bra. Vi har tidigare också uppmärksammat den dagen. Det är ju en fråga som rådet kan besluta om.
Har varje kommun ett handikappråd?
Ja, det är lagstadgat! Kommuner kan själv eller tillsammans med andra kommuner ha ett ”handikappråd”.
Vad har du, Christian för hälsning till Steg för Steg?
Välkomna med i rådet och fortsätt att kämpa för alla handikappades rättigheter. Alla kan påverka!