26.10
Storträff i Pargas Steg för Steg ordnar Storträff för alla sina medlemmar.
07.11
Steg för Steg träff i Ekenäs Vi planerar vår verksamhet med Steg för Steg gruppen i Ekenäs
12.11
Steg för Steg träff i Borgå Steg för Steg i Borgå träffas för att planera vår verksamhet

Grattis Steg för Steg!

27.10.2016 kl. 08:30
Idag, den 27 oktober är det 20 år sedan föreningen Steg för Steg bildades. Ordförande Jonne Tallberg berättar varför det är viktigt att få bestämma själv och hur en erfarenhetstalare kan ge personer med utvecklingsstörning en starkare röst i samhället.

Från medinflytande till självbestämmande!

Det borde vara en självklarhet att personer med utvecklingsstörning ska ges möjlighet att påverka det som berör dem och deras liv. Att få delge sina erfarenheter, uttrycka sina åsikter och få det stöd man behöver för att kunna göra egna val.

För tjugo år sedan var självbestämamnde ingen självklarhet för personer med utvecklingsstörning. Trots att vi i dag talar allt mer om självbestämmande, om rätten att få bestämma själv, är det fortfarande ingen självklarhet.

Allas lika rättigheter

Tanken om medinflytande och självbestämmande ansågs viktigt redan för trettio år sedan. På 1980-talet bildades en medbestämmande arbetsgrupp inom FDUV. Efter många år av förberedande arbete inom arbetsgruppen bildades föreningen Steg för Steg r.f. på FDUV:s förbundskongress i Borgå den 27 oktober år 1996. Föreningen blev därmed Finlands första förening där medlemmarna består av personer med utvecklingsstörning.

Under de tjugo år som gått har föreningen på många olika sätt engagerat sig i frågor som berör rättigheter för personer med utvecklingsstörning och arbetat för att personer med utvecklingsstörning ska höras och synas i samhället, ha samma rättigheter som alla andra och vara med och besluta om saker som berör dem.

Viktigt att få bestämma själv över sin vardag

Steg för Stegs ordförande Jonne Tallberg berättar varför det är så viktigt, och vad det innebär för honom, att få bestämma själv över sitt liv.

- Vi med en funktionsnedsättning har också rätt att få leva precis som alla andra. Vi kan göra egna beslut bara man ger oss en chans. Vi har rätt att själva bestämma när vi vill träffa kompisar eller gå ut på en promenad, när vi vill städa vår lägenhet eller bjuda någon på besök. Vi har också rätt att bestämma själv när vi vill äta eller lägga oss på kvällen, säger Jonne.

-Man skall inte behandla oss som små barn eller stänga in oss på institution. Själv tycker jag det är viktigt att jag får bestämma när jag äter, vem jag träffar och när jag kommer hem på kvällen, när jag lägger mig och stiger upp på veckosluten. Jag vill också bestämma vem jag ger reservnyckeln till min lägenhet till och hur min lägenhet är möblerad. Det är jag som ska trivas där.

-Vi är experter på våra liv, så det är oss ni ska lyssna på!

Foto: Sofia Jernström

Skriv under medborgarinitiativet "Ingen marknadsvara"

Steg för Steg stöder medborgarinitiativet för att avsluta upphandling gällande nödvändig hjälp och stöd för personer med funktionsnedsättning. Här kommer en lättläst text från FDUV.Läs mera »

Lyssna på vårt program från Världen i Byn

Här kan du lyssna på hela vår radiosändning från Världen i Byn.Läs mera »

Veckans ord

Lättlästa förklaringar till svåra ordLäs mera »

Kommunalvalet är slut

Kommunalvalet är nu över. Men du kan ännu kolla in våra kommunalvalssidor.Läs mera »

Lägerunderstöd

Möjlighet att ansöka om understöd för att delta i FDUV:s sommarläger.Läs mera »

Kolla in våra kommunalvalssidor

Besök våra kommunalvalssidor för att läsa mera om vad som är pågång.Läs mera »

Steg för Stegs valkampanj

Här kan du följa Steg för Steg kommunalvalskampanjLäs mera »

Praktikant på kontoret

Vi har en ny praktikant på kontoret. 7 veckor framåt kommer Alva att jobba här. Här kommer hennes presentation:Läs mera »

T-skjortor

Här kan du beställa Steg för Stegs nya t-skjortaLäs mera »

Årsmöte i november

Medlemmarna i föreningen Steg för Steg kallas till årsmöte lördagen den 19 november 2016.Läs mera »

Steg för Steg firade 20-års jubileum på Åland!

Över femtio personer samlades på Käringsund första veckoslutet i oktober för att fira Steg för Stegs 20-års jubileum. Läs mera »

Steg för Steg på turné

Steg för Steg ordnar diskussionstillfällen runt om i Svenskfinland. Kolla här ifall vi kommer just till din ort!Läs mera »

Föreningens medlemsblad och 20-års jubileumsblad!

Läs vårt senaste medlemsblad och föreningens jubileumsblad.Läs mera »

Vi vill bestämma om det som berör oss

Steg för Stegs styrelse har skrivit en insändare om självbestämmande till Hufvudstadsbladet. Läs vår insändare här.Läs mera »

Steg för Steg på Jakobs dagar

Se vår video från Jakobs dagar i Jakobstad.Läs mera »

Bilder från vårens verksamhet

Under våren har vi med Steg för Steg deltagit i olika evenamang. Se bilder från vår verksamhet här. Längst ner hittar du en länk till vårt radioprogram från Världen i Byn.Läs mera »

Välkommen på Jubileumsfest!

Steg för Stegs 20-års jubileumsfest hålls lördagen den 1 oktober på Åland.Läs mera »

Ny regional koordinator

Steg för Steg har fått en ny regional koordinator till kontoret i Helsingfors.Läs mera »

Följ oss på Facebook!

På Facebook informerar Steg för Steg aktivt vad som är på gång i föreningen. Läs mera »